Znowu zabijanie mojej rodziny (2 inne zawiadomienia). Zgłosiłem, że dodatkowo zabito mi (zaw. 1) dziadków od strony ojca, (zaw. 2) brata. (Znowu wezwanie w dniu odbioru było z datą wsteczną itd.)
Re: Znowu zabijanie mojej rodziny (2 inne zawiadomienia). Zgłosiłem, że dodatkowo zabito mi (zaw. 1) dziadków od strony ojca, (zaw. 2) brata. (Znowu wezwanie w dniu odbioru było z datą wsteczną itd.)
Piotrków Trybunalski odpisał w sprawie mego zażalenia co do sprawy śmierci dziadków od strony ojca. Jak zwykle haniebnie:
- Załączniki
-
- PR 2 Ds 1025.2018-zaz._dot._zazalenia-1.jpg (178.29 KiB) Przejrzano 24756 razy
-
- PR 2 Ds 1025.2018-zaz._dot._zazalenia-2.jpg (77.31 KiB) Przejrzano 24756 razy
-
- PR 2 Ds 1025.2018-zaz._dot._zazalenia-3.jpg (199.99 KiB) Przejrzano 24756 razy
-
- PR 2 Ds 1025.2018-zaz._dot._zazalenia-4.jpg (151.72 KiB) Przejrzano 24758 razy
-
- PR 2 Ds 1025.2018-zaz._dot._zazalenia-5.jpg (107.32 KiB) Przejrzano 24758 razy
Re: Znowu zabijanie mojej rodziny (2 inne zawiadomienia). Zgłosiłem, że dodatkowo zabito mi (zaw. 1) dziadków od strony ojca, (zaw. 2) brata. (Znowu wezwanie w dniu odbioru było z datą wsteczną itd.)
Prokurator jednak mimo wszystko wie lepiej. Poczekajmy jeszcze, aż sąd tutaj "zmiażdży intelektualnie" tezy mego powyższego pisma... będzie się z czego pośmiać. Może np. zdaniem tego sądu w postępowaniu karnym istnieje ciężar (obowiązek) dowodu, który spoczywa na tym, kto się na coś powołuje?... Bardzo oryginalna teza. Nie ma podstawy w ustawie. Co do zasady bowiem jest tak, że gdy prawo nie wyraża się w ogóle o tym, kto ma obowiązek udowodnienia poszczególnych okoliczności -- a w dodatku sprawa dotyczy kwestii prawa publicznego (prawo karne się do niego oczywiście zalicza) -- to przyjmuje się, że jest zadaniem organu procesowego orzec zgodnie z rzeczywistym stanem rzeczy oraz prawem (tak np. w prawie administracyjnym -- decyzje urzędnicze itd.). Tutaj jest nie inaczej. Nie jest więc tak, że może sobie bez obaw orzekać nielegalnie (w sposób niezapewniający sprawiedliwości społecznej, p. art. 2 Konstytucji RP) i mieć to w nosie, wymagając co do zasady dowodu na poszczególne kwestie od tego, kto się na nie powołuje. W prawie karnym taki rozkład ciężaru dowodu istnieje tylko w odniesieniu do zarzutów -- że to oskarżyciel musi je udowodnić (art. 5 par. 1 k.p.k.); tak poza tym go w prawie nie ma.
Istnieje za to zasada orzecznicza i prawna polegająca na tym, że przy ocenie, kto jest pokrzywdzonym, domniemywa się zgodność z prawdą tego, co zapisano w zawiadomieniu: w tym zaś przypadku było ono o zabiciu "moich dziadków". W takim układzie w oczywisty sposób zawiadamiający zyskuje status pokrzywdzonego i pouczenie o prawach pokrzywdzonego wręczyłaby mu każda komenda Policji podczas przyjmowania zawiadomienia ustnie.
Generalnie to organ procesowy dba o to, by jego orzeczenia były prawdziwie słuszne i nie naruszały niczyich praw. W dodatku w tym przypadku mógł wyjątkowo łatwo sprawdzić, że prawo do zażalenia mam.
No, ale zobaczmy, może sąd jest mądrzejszy niż moje zażalenie na postanowienie o odrzuceniu zażalenia, którego skany widać powyżej.
Istnieje za to zasada orzecznicza i prawna polegająca na tym, że przy ocenie, kto jest pokrzywdzonym, domniemywa się zgodność z prawdą tego, co zapisano w zawiadomieniu: w tym zaś przypadku było ono o zabiciu "moich dziadków". W takim układzie w oczywisty sposób zawiadamiający zyskuje status pokrzywdzonego i pouczenie o prawach pokrzywdzonego wręczyłaby mu każda komenda Policji podczas przyjmowania zawiadomienia ustnie.
Generalnie to organ procesowy dba o to, by jego orzeczenia były prawdziwie słuszne i nie naruszały niczyich praw. W dodatku w tym przypadku mógł wyjątkowo łatwo sprawdzić, że prawo do zażalenia mam.
No, ale zobaczmy, może sąd jest mądrzejszy niż moje zażalenie na postanowienie o odrzuceniu zażalenia, którego skany widać powyżej.
- Załączniki
-
- Scan.jpg (37.71 KiB) Przejrzano 24671 razy
Prokurator się nie przychylił, ale sąd już tak, to jest przesada nie wpuścić nawet zażalenia do sądu od krewnego pokrzywdzonego.
Wprawdzie sąd pokierował się błędną teorią prawną, ale mniejsza z tym, to akurat wygrałem. Natomiast teraz idzie samo to zażalenie co do meritum na odmowę wszczęcia śledztwa -- i je na pewno przegram:
Wprawdzie sąd pokierował się błędną teorią prawną, ale mniejsza z tym, to akurat wygrałem. Natomiast teraz idzie samo to zażalenie co do meritum na odmowę wszczęcia śledztwa -- i je na pewno przegram:
- Załączniki
-
- prok1.jpg (191.68 KiB) Przejrzano 23747 razy
-
- prok2.jpg (311.47 KiB) Przejrzano 23747 razy
- Załączniki
-
- sąd-0001.jpg (54.85 KiB) Przejrzano 22306 razy
-
- sąd-0002.jpg (145.24 KiB) Przejrzano 22306 razy
-
- sąd-0003.jpg (160.68 KiB) Przejrzano 22306 razy
-
- sąd-0004.jpg (172.69 KiB) Przejrzano 22306 razy
-
- sąd-0005.jpg (162.09 KiB) Przejrzano 22306 razy
-